El projecte “La Vora” de Girona ha guanyat el premi Landezine International Landscape Award (LILA) 2020, en la categoria d’infraestructura. Es tracta d’un ambiciós propòsit de ciutat que vol posar en xarxa tots els paisatges i espais naturals, a tocar de Girona, sovint fraccionats i desconnectats i crear una gran infraestructura verda accessible de 600 hectàrees. El projecte, iniciat el 2014, ha estat ideat per l’Estudi Marti Franch i l’execució està a càrrec de l’Ajuntament de Girona.
El jurat reconeix tant el procés com el resultat del projecte que tenen com a objectiu fer un sistema d’espais de baix cost, i sobretot d’espais útils que enriqueixen enormement la qualitat de vida dels gironins.
The ‘Design Agency within Earth Systems’ symposium invites submissions to look through these planetary lenses to reflect upon the complicity of design in the destruction of the planet; to question the two dimensional, land based political technologies, by which we order our lives and our relations to the earth; to explore the material dimensions of air, ground and ocean as inter-twinings of socio-political and earth systems; and to imagine relations between socio-political and earth systems differently through design.
El premi fou lliurat al Forum Internacional de Padova (Itàlia) 'Eco Tech Green' el passat 20-21 de setembre, el premi concedit correspon a la categoria 'Infraestructures verdes i verd tecnològic'. EMF forma part de l'equip de redacció i execució junt amb l'arquitecte italià Franco Zagari i PAN Associati.
Divendres passat 8/09/2017 es va realitzar una roda de premsa a Palamós amb l'alcalde del municipi Lluis Puig, el tècnic de Medi Ambient Josep Vilanova i Martí Franch, entre d'altres tècnics i politics de l'Ajuntament , per tal d'explicar el projecte de restauració paisatgística que es durà a càrrec al Paratge de Castell.
El projecte de restauració consistirà en l'enretirada de l'aparcament d'estiu cap a una zona més allunyada de la platja per tal de garantir la preservació del paratge, la restauració de la riera d'Aubi i la restauració de l'àmbit rera platja i alzinar.
http://tvcostabrava.xiptv.cat/l-informatiu-costa-brava/modetv?chapter_id=321103
Martí Franch impartirà un curs intensiu aquest estiu junt amb l'arquitecta i paisatgista Sara Bartomeus, el títol del taller es 'Response-ability' i tindrà lloc del 17 al 28 de juliol a Barcelona , ETSAB (Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona.
més informació als webs: www.masterpaisajebarcelona.com i www.talent.upc.edu
L'equip format per Jacques Ferrier Architecture, Sensual City Studio, Franck Boutté Consultants i EMF guanya aquest concurs internacional que es troba al Districte de Faro al sud de Portugal.
Vilamoura es una destinació turística molt reconeguda. Amb Uptown es proposa un nou concepte d'urbanització basada amb el paisatge de l'Algarve, la sostenibilitat i la materialitat del lloc.
'Strip-Tease' es la intervenció que es troba al punt 66 del Passeig Arqueològic. Aprofitant l’energia que emana de Temps de Flors, el Parc Arqueològic us convida a depassar el concepte i l’àmbit del passeig Arqueològic, i endinsar-vos en la natura per descobrir un bucle de 21 hectàrees i més de 3 km de camins i corriols, que relliguen nombrosos vestigis, el riu Galligants i les seves fonts, el convent, la mina i ermita del Calvari, la catedral i Sant Pere, ombrejats per bosquines d’auró negre i llorer, oliverars i una de les millors panoràmiques de Girona.
Al llarg del recorregut trobareu diverses intervencions d’art natura (land art), que tot passejant us revelaran racons poc exposats de la vall.
http://tvgirona.xiptv.cat/temps-de-flors/capitol/temps-de-flors-del-14-05-2017
El proper dia 20 de Maig Martí Franch participarà al Congrés Internacional 'Il Paesaggio mediterraneo oltre la crisi' a Radicepura, Giarre (Catania- ITÀLIA).
On es posaràn a debat nous paradigmes adequats a la centralitat del paisatge en la vida de les persones. Crear projectes que recuperin ecosistemes, identitats, i cultures.
Franch presentarà la conferència : Sistemes ecològics per la formació de paisatges multifuncionals resilients per la producció de paisatges adaptats a diverses escales territorials
AIAPP - Associazione Italiana Architettura del Paesaggio
www.aiapp.net
El proper dimecres 8 de març en Martí Franch participarà a les conferències ''David Skinner Memorial Lecture' a l'Edinburgh College of Art de la ciutat escocesa d'Edinburgh.
http://www.urbanrealm.com/diary/513/David_Skinner_Memorial_Lecture.html
Els propers 18 i 19 de Març tindran lloc les 8es Jornades de Medi Natural de Girona on EMF presentarà, junt amb en Marc Rosdevall tècnic de l'Àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament de Girona, el projecte de la Vora que s'està duent a terme a la ciutat.
Es pot consultar el programa i tota la informació al seguent enllaç: www.girona.cat/caseta
El número 91 de l'edició d'hivern 2016 del Bruel de l'APNAE (Associació d'Amics del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà) ha publicat una entrevista a Martí Franch on s'explica la seva trajectòria en el món professional del paisatgisme.
EMF ha estat elegit pel premi del jurat com a guanyador de la 1a edició dels premis LILA ( Landezine International Landscape Award). Aquest premi vol homenatjar una pràctica progressiva en el món del paisatgisme que contribueix significativament a l'exploració de qüestions relatives al paisatge contemporani i ofereix solucions creatives als desafiaments que la nostra professió s'enfronta. Landezine és una plataforma online que mostra els projectes de paisatgisme d'arquitectes del paisatge d'arreu del món. Actualment Landezine es una de les webs més reconegudes a nivell internacional en el món del paisatgisme
Milestone Project té la oportunitat de participar i col·laborar amb l'ambiciós Projecte de la Vora de Girona, impulsat per EMF i en col·laboració de l'Ajuntament de Girona. Milestone proposa que tres artistes del festival, el francès Eltono, i els espanyols Nuria Mora, i Pelucas, treballin en les zones habilitades de les Ribes del Ter, fent les seves instal·lacions i intervencions en el marc del projecte municipal.
La intervenció realitzada per Eltona i Nuria Mora es troba dins el riu Ter i consisteix en un seguit d'instal·lacions cinegètiques que es mouen amb el curs de l'aigua.
Mentre que Pelucas realitza la seva intervenció en una depuradora situada a les Ribes del Ter.
És la primera vegada que un paisatgista de l'Estat espanyol ha estat designat Honoris Causa per una universitat estrangera.
No és casualitat que hagi rebut aquest títol a Anglaterra, ja que en aquest país l'arquitectura del paisatge és una disciplina que gaudeix de gran prestigi.
La universitat de Greenwich, on Martí Franch es va graduar en arquitectura, paisatge i disseny l'any 1998, premia amb el títol d'Honoris Causa ex alumnes que en la seva disciplina han aconseguit gran reconeixement internacional i que constitueixen un model a seguir per als actuals estudiants del centre universitari.
Sobre Martí Franch, la universitat destaca que ha estat descrit per la prestigiosa revista Harvard Design Magazine com «un dels arquitectes del paisatge contemporanis més influents de la seva generació» i remarca que tot i la seva joventut ha aconseguit grans èxits i nombrosos premis, entre ells els més prestigiosos en arquitectura del paisatge.
Foto: Sergi Romero
Els jardins d'Emma de Barcelona, amb una superfície de 4.500 m2, ocupen la superfície de l'antic jardí conventual de l'asil de les Germanetes dels Pobres i bona part del solar on s'ubicava l'edifici de la congregació. El nou espai conserva com a testimoni del passat alguns capitells de l'antic convent, els murs de la façana del carrer Consell de Cent i l'antiga porta d'accés.
L'ampliació dels antics jardins ha incorporat una pista amb cistelles de bàsquet i un espai amb arbrat singular que encara conserva algunes de les palmeres del vell convent, zona de repòs i una font d'aigua potable.
Descobrir nous racons de Girona. Les Pedreres: Es proposa un recorregut alternatiu i alhora complementari al que transcorre des del Passeig Arqueològic fins a les terrasses del prats de Can Colomer i la Mina (al barri de Torre Gironella). I des d’allà es pot continuar el camí fins a la Ermita del Calvari seguint la mina. Diverses intervencions puntuals animaran llocs d’una bellesa especial: a sota d’un arbre, a l’ombra, amb bones vistes...
A la llera del Ter, a l'alçada de Pedret s'ha recuperat un hàbitat particular format per 'platges' de sorra i còdols i en el qual s'instal·larà un projecte singular i inèdit en l'exposició floral: s'hi ubicarà mobiliari de platja, com ara hamaques.
http://www.gironatempsdeflors.net
El tractament del paisatge amb gestió diferenciada fa recuperar la riba fluvial del Ter a Sant Ponç
Amb un cost molt baix s’aconsegueix millorar la biodiversitat i augmentar l’ús social d’espais naturals
Es tracta en concret d’una platja fluvial del riu Ter, a la zona de Sant Ponç, a tocar de les instal·lacions del GEiEG i a la part posterior de l’hospital Josep Trueta, que s’ha recuperat en els últims mesos gràcies a una intervenció paisatgística sense precedents en aquest sector amb un projecte que s’ha anomenat Vores.
El secret d’aquesta operació rau en la tècnica anomenada de gestió diferenciada, molt estesa ja a França, i que Girona assumeix com a pla pilot en dues zones diferents de la capital gironina. L’impulsor d’aquesta iniciativa ha estat l’arquitecte paisatgista Martí Franch, però que té la implicació total dels tècnics de medi ambient i de la nova regidoria de Paisatge i Hàbitat Natural.